Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

48 jaar! -

Welkom op onze nieuwe website.

Uitstap naar GUM Gent op zaterdag 30 september 2023

Het is in de loop der jaren een goed gebruik geworden om het nieuwe werkingsjaar van het Wetenschapscafé Antwerpen te openen met een speciale activiteit, zoals een gezamenlijk bezoek aan een uit wetenschappelijk oogpunt interessant fenomeen. Dit jaar willen we dat doen door op zaterdagmiddag 30 september een uitstap te organiseren naar het aan de …

Lees meer Uitstap naar GUM Gent op zaterdag 30 september 2023

Galileo Galilei “De Keurmeester”

Naar aanleiding van 400 jaar Il Saggiatore (1623), organiseren VeLeWe/KVCV/MIRA een dag waarbij we verschillende aspecten van Galilei’s werk onder de loep nemen. We maken van deze gelegenheid gebruik om een aantal vergelijkingen te maken met het werk van Simon Stevin.  Inschrijven kan via:  https://tickets.kvcv.be/kvcv/galileo23/  Waar?   Volkssterrenwacht MIRA, Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen Er is gratis …

Lees meer Galileo Galilei “De Keurmeester”

Dark Weekends in Gents Universitair Museum

Geen pompoenen of andere halloweenattributen in GUM & Plantentuin eind oktober. Trouw aan hun baseline  ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst’ richten we tijdens het gloednieuwe art & science festival DARK WEEKends de schijnwerpers op die plekjes van onderzoek die vaak in de schaduw blijven. We doen dat in workshops, rondleidingen, lecture performances, een DARK …

Lees meer Dark Weekends in Gents Universitair Museum

Wis-knutselfestival op zaterdag 23 september in Gent

Op zaterdag 23 september kunnen kinderen en jongeren komen “wiskundig” knutselen. Vanaf 10 u tot 17 u worden er tegelijkertijd een tiental knutselactiviteiten aangeboden die een band hebben met de wonderlijke wereld van de wiskunde. Zo ervaart men dat wiskunde een breed, fascinerend en boeiend onderwerp is dat in zoveel alledaagse en minder alledaagse dingen …

Lees meer Wis-knutselfestival op zaterdag 23 september in Gent

400 jaar mechanisch rekenen

Naar aanleiding van het 400-jarig jubileum van de eerste rekenmachine van Wilhelm Schickard hebben een aantal collega’s van de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen de handen in elkaar geslagen om een tentoonstelling samen te stellen over 400 jaar mechanisch rekenen Deze kleine, maar fijne tentoonstelling bevat onder andere replica’s van de Schickard en Leibniz machines, en tal van …

Lees meer 400 jaar mechanisch rekenen

Dr Sam Mattheus (29 jaar) lost een decenniaoud getallenprobleem op

Een decenniaoud wiskundig probleem oplossen waarop al menig wiskundige de tanden heeft stukgebeten. De 29-jarige Belgische wiskundige Sam Mattheus kreeg het voor elkaar. Dankzij zijn kennis over de eindige meetkunde wist hij een vraagstuk over zogeheten Ramseygetallen op te lossen. Het Ramsey getal R(K,s) is het antwoord op de vraag: hoeveel mensen moet ik minstens …

Lees meer Dr Sam Mattheus (29 jaar) lost een decenniaoud getallenprobleem op

Wiskundeplan: leraars pakken uit met eigen leerplan

Een bericht van de makers De laatste dagen staat onderwijs in het centrum van de belangstelling, helaas niet op een positieve manier. De dalende onderwijskwaliteit komt met de regelmaat van de klok in het nieuws. Velen onder ons voelen het in de wiskundelessen: leerlingen kunnen steeds minder goed algebraïsch rekenen en ze missen vaak de …

Lees meer Wiskundeplan: leraars pakken uit met eigen leerplan

Congres Computationeel denken, STEM en artificiële intelligentie in de klas

Als leerkracht wil je jouw leerlingen voorbereiden op een leven in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. Daarom is geïntegreerde STEM onmisbaar om maatschappelijk relevante problemen aan te pakken. Computationeel denken verdient een plek in de nieuwe eindtermen en minimumdoelen, aangezien het de basis vormt van de digitale toepassingen in onze maatschappij en ook kunstmatige intelligentie …

Lees meer Congres Computationeel denken, STEM en artificiële intelligentie in de klas