Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

49 jaar! -

Welkom op website.

2 maart: Wiskunde en verkiezingen in het Vlaams Parlement

Meer info & inschrijven >>

In 2024 trekken we met z’n allen naar stembus voor alle Belgische verkiezingen die er zijn én viert Uitwiskeling zijn 40e verjaardag. Om zoveel toeval te vieren, brengen we een loep rond  Wiskunde en verkiezingen in het eerste nummer van onze 40e jaargang. Daarnaast nodigen we alle Uitwiskelingabonnees uit voor een gratis nascholingsvoormiddag in het Vlaams Parlement.

Hoe worden stemmen omgezet in zetels? We bespreken verschillende wiskudnige systemen om dit te doen, elk met eigen eigenschappen en politieke gevolgen. Victor D’hondt, een Gentse jurist en wiskundige, werd wereldberoemd met zijn algoritme om stemmen om te zetten in parlementszetels. Hoewel er meerdere systemen zijn om stemmen om te zetten in zetels, zullen we zien dat elk systeem een aantal tegenstrijdigheden kent. Eens de zetels verdeeld zijn, stelt zich uiteraard nog de vraag wie die zetels gaat bemannen in het parlement. Als afsluiter bekijken we de gemeenteraadsverkiezingen en de methode Imperiali, een merkwaardig maar vooral onevenredig zetelverdelingssysteem.

Kom te weten hoe de wiskunde achter het Belgisch politiek systeem werkt in de plaats waar het allemaal gebeurt! We bieden niet alleen de nascholing aan (gegeven door onze redacteur Filip Moons), maar ook een gegidste rondleiding in het Vlaams Parlement.

Naast een persoonlijke verrijking biedt de nascholing concreet materiaal om tijdens de les wiskunde rond de verkiezingen te werken. Geschikt voor wiskundeleraars uit de 1e, 2e & 3e graad!

Meer info & inschrijven >>