Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

49 jaar! -

Welkom op website.

Uitnodiging Symposium ter nagedachtenis van Aïda Paalman – de Miranda

Op 18 juni 2022 organiseert de Universiteit van Amsterdam (UvA) een eendaags symposium in de Aula ter nagedachtenis van prof. dr. Aïda Paalman-de Miranda. U bent van harte uitgenodigd om dit bijzondere eerbetoon bij te wonen.

Gedurende haar carrière was prof. dr. Aïda Paalman – de Miranda een inspirerende wetenschapper met een hart voor onderwijs en een grote betrokkenheid bij de begeleiding van haar studenten. Zij overleed in 2020 op 84-jarige leeftijd. Tijdens het symposium zal onder andere aandacht zijn voor haar opmerkelijke verhaal, waarin zij de wiskundige en Surinaamse gemeenschap met elkaar wist te verbinden.

Programma

Het symposium wordt geopend door Karen Maex (rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam). Jörgen Raymann (cabaretier, acteur en presentator) zal als moderator de middag begeleiden. Hij geeft daarbij het woord aan Margriet van der Heijden; zij schrijft momenteel een biografie over prof. dr. Aïda Paalman-de Miranda, aansluitend wordt een portret van haar aangeboden aan het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam door Jan van Mill (emeritus hoogleraar). Daarnaast vertelt Shanti Venetiaan (wiskundige en voorzitter van het Bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname) tijdens de middag over het onderwijs in Suriname van toen en nu. Ter ere van de lancering van het Aïda Paalman-de Miranda Fonds gaat Drona Kandhai (professor aan Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam) in gesprek met Surinaamse studenten, die hun ervaringen delen over hoe het is om vanuit Suriname in Nederland te studeren. Verder zet Raf Bocklandt topologie op de kaart. Ronald Venetiaan (wiskundige en voormalig president van Suriname) en Robbert Dijkgraaf (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) leveren een digitale bijdrage.

De middag sluiten we graag gezamenlijk af met een borrel.

Datum: zaterdag 18 juni 2022
Tijd: inloop: 13:00 – 14:00; programma: 14:00 – 17:15, borrel: 17:15 – 18:00
Locatie: Aula van de Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk), Singel 411

Deelname is gratis. De verwachting is dat er brede belangstelling zal zijn vanuit de wetenschappelijke wereld en ook de Surinaamse gemeenschap. Het symposium zal ook digitaal te volgen zijn in Nederland en Suriname. Voor aanmelding en meer informatie, klik hier.