Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

45 jaar! -

Welkom op onze nieuwe website.

Lugubere wiskunde met Dirk Huylebrouck

In het boek met als titel ” Lugubere ‘wiskunde’ ” beschrijft Dirk Huylebrouck hoe wiskunde werd misbruikt onder meer door de nazi’s en zelfs Le Corbusier.

De nazi’s misbruikten wiskunde in de lessen door bijvoorbeeld volgende vraagstukken in de handboeken op te nemen: ‘Duitsland besteedt 300.000 Reichsmark aan ziekenhuiskamers voor psychiatrische patiënten. Hoeveel leningen zijn dat aan gezinnen om een huis te kopen? Of: ‘Een bombardementsvliegtuig komt afgevlogen op de stad: wanneer vallen de bommen?’. Propaganda verscholen in de schoolboeken.

Er waren ook apparaten om de neus op te meten en zo Joden te identificeren. Onzin natuurlijk net als de kleurenkaart om het ‘bruin-gehalte’ van de huid te bepalen.

Le Corbusier beschouwde ‘de gulden snede’ als dé verhouding van schoonheid. Een gebouw moest daaraan voldoen om mooi te zijn. Zo kan je ook meten of een persoon ‘mooi’ is. De gulden snede is de verhouding 1,618. Le Corbusier vond deze verhouding niet terug bij Joden en zwarten uit Equatoriaal Afrika. Huylebrouck voert deze ‘de schoonheidstest’ ook uit bij Tom De Cock.

Zo staan er nog voorbeelden in het boek over hoe wiskunde in kunst wordt gebruikt en misbruikt.

Ook Alan Tuning krijgt een hoofdstuk. De Britse wiskundige en computerpionier redde duizenden levens door het kraken van de enigma-code van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft ook bestudeerd hoe vlekken op een giraf lopen. Hij was homoseksueel en daardoor chanteerbaar. Hij werd veroordeeld tot chemische castratie en is in vreemde omstandigheden om het leven gekomen. Later is hij in ere gesteld door The Queen.

Huylebrouck merkte op dat mandala’s kleuren populair is omwille van het rustgevend effect. ‘Kinderen raken geïnteresseerd voor biologie omdat ze dolfijntjes en walvisjes kleuren. Als ze nu eens vierkanten en rechthoekjes zouden kleuren, gaan ze misschien even enthousiast worden voor wiskunde’ is zijn stelling. Daarom bedacht hij een kleurboek voor kinderen én ouderen om zen te worden via de wiskunde.

Bekijk het interview met Dirk op de website van VRT.NU via deze link

Je kan het boek bestellen via deze link

Website  http://www.dirkhuylebrouck.be/