Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

47 jaar! -

Welkom op onze nieuwe website.

Jacques Tits op 91-jarige leeftijd overleden

Op 5 december 2021 is wiskundige Jacques Tits op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van de groepentheorie, waarvoor hij de Abelprijs ontving.

Jacques Tits kreeg zowat alle onderscheidingen in de wiskunde waaronder de Abelprijs in 2008 voor zijn werk over groepentheorie.

Geboren op 12 augustus 1930, in Ukkel (Brussel), gaf hij – om financieel rond te komen na de dood van zijn vader (eveneens een wiskundige) – al op dertienjarige leeftijd bijlessen aan jongeren die vier jaar ouder waren dan hijzelf. Jacques sloeg enkele schooljaren over, en op veertienjarige leeftijd was hij primus bij het toelatingsexamen voor ingenieur aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Hij kon zo de studies wiskunde aanvatten, om in mei 1950 op negentienjarige leeftijd zijn doctoraat te behalen. Tot 1964 bleef hij aan de ULB, waarna hij naar de Universiteit van Bonn verhuisde, en uiteindelijk, in 1973, naar het Collège de France in Parijs. Tits werd lid van academies in Frankrijk, de Verenigde Staten, België en Nederland, en kreeg eredoctoraten aangeboden door de universiteiten van Utrecht, Gent, Bonn en Louvain-la-Neuve.

Wiskundige Dirk Huylebrouck schreef naar aanleiding van die prijsuitreiking dit artikel, dat in 2008 verscheen in Eos magazine.

Lees het volledige artikel op de website van EOS via deze link