Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

45 jaar! -

Welkom op onze nieuwe website.

GUM wetenschapsmuseum opent de deuren

Het is zover! Vanaf zaterdag 3 oktober heeft Gent er een nieuw museum bij. Het GUM (Gents Universiteitsmuseum) opent zijn deuren, midden in de Plantentuin, om de hoek van MSKGent en S.M.A.K. Het GUM wordt geen doorsnee wetenschapsmuseum, maar een ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst’. In het GUM is wetenschap geen magie, maar het resultaat van vallen en opstaan, van twijfel en verbeelding. Wetenschap is mensenwerk en dus is niets menselijks haar vreemd. Buiten de lijnen denken, niets zomaar voor waar aannemen, en met lef en creativiteit een probleem te lijf gaan, zo doe je aan wetenschap. Dit alles zullen bezoekers ontdekken, voelen en proeven in het GUM.Omwille van corona moest het GUM zijn openingsweekend in maart uitstellen. Maar uitstel is geen afstel… de opening duurt nu zelfs een volledige maand! Van 3 t.e.m. 31 oktober garandeert het GUM onder de noemer ‘Welkom in het hoofd van de wetenschapper’ een coronaproof feestmaand voor iedereen. Bezoekers kunnen online kiezen uit een uitgebreid programma van gratis workshops en activiteiten.

Rik Van de Walle, rector UGent:

Ik ben heel trots om het GUM nu eindelijk aan iedereen te kunnen tonen. Het is een eigenwijs museum geworden. Dat zal zich tonen in de collectiestukken en verhalen, maar ook in een breed programma aan workshops, rondleidingen, debatten en veel meer, waar twijfel en kunst ademruimte geven aan wetenschap. Het is een tastbare visualisering van Durf Denken geworden.

Marjan Doom, directeur GUM:

Hoe toon je de schoonheid, complexiteit én kwetsbaarheid van wetenschap, zonder haar geloofwaardigheid op het spel te zetten? Het is een vraag waar we lang over gedubd, gepuzzeld en overlegd hebben, en ik ben ongelooflijk fier op het resultaat dan we vandaag aan het brede publiek mogen voorstellen. Het GUM toont wetenschap aan het werk, maar wordt vooral een vrijplaats voor twijfel, reflectie en bezinning. Ik ben ervan overtuigd dat het GUM een cruciale rol te spelen heeft in deze tijd en samenleving, waarin wetenschap duiding verdient.”

Programma Openingsmaand

Het programma van de openingsmaand kan je op de website raadplegen.

De hele maand oktober kan je met je bubbel in het weekend een gratis menu kiezen (FAMILY, EXPERIENCE, DIE HARD, VAN EYCK, ART & SCIENCE of BASIC). Op tocht in de museumkelder tussen bokalen en skeletten, street art inspired workshops, die hard-nagesprekken, en veel meer. En dat telkens in combinatie met een ontdekkingstocht doorheen het nieuwe museum. A la carte kan je nog een extra sidedish kiezen, zoals een art & science-tattoo.

Op weekdagen (behalve op woensdag) kan je het nieuwe ‘Forum voor Wetenschap, Twijfel & Kunst’ ook gratis komen ontdekken. 

Beeldmateriaal

Via deze link vind je het persdossier met uitgebreide info over het GUM. Daarin vind je ook het beeldmateriaal dat ook via deze link kan gedownload worden (gelieve de fotografen correct te vermelden).

Hier kan u een bijzondere introfilm tot het GUM ontdekken (created by Ranto)..