Vlaamse Vereniging WiskundeLeraars vzw

47 jaar! -

Welkom op onze nieuwe website.

Excentrisch en excentriek

In oktober kregen astronomen een asteroïde in het oog die afkomstig was van buiten ons zonnestelsel, en die er een blitzbezoek aan bracht.

Het was de eerste asteroïde waarvan bevestigd was dat ze van buiten ons zonnestelsel kwam, en dus werden wereldwijd heel wat telescopen op het object gericht.

De waarnemingen van die telescopen zijn nu allemaal zowat verzameld, en 1I/ʻOumuamua blijkt een erg vreemd object te zijn.

De excentriciteit van de omloopbaan, de mate waarin ze afwijkt van een cirkel, bedraagt 1.20, en dat is de hoogste waarde die ooit is vastgesteld voor een object in ons zonnestelsel. Die waarde ligt veel hoger dan die van de vorige recordhouder, de komeet C/1980 E1 met 1,057. De hoge excentriciteit van de baan van ʻOumuamua, zowel bij het binnenkomen in ons zonnestelsel als bij het verlaten ervan, betekent dat de asteroïde nooit door de zwaartekracht van de zon gevangen is geweest, en de hoge snelheid waarmee ze ons zonnestelsel binnen is gekomen, toont aan dat het een interstellair object is.

De omloopbaan van dit object in de ruimte is een hyperbool waarbij de excentriciteit e>1

Indien de excentriciteit  0 < e <1 dan heeft men te maken met een ellips.

Een cirkel heeft uiteraard excentriciteit 0.

Een parabool is een buitenbeentje met  excentriciteit e = 1

Je kan hieronder op een interactieve wijze het begrip excentriciteit onderzoeken.

Bron   www.vrtnws.be

 

Leave a Comment

(0 Commentaren)