26 april – Zebrastraat Gent
Het programma bestaat uit vier delen: een keynotsessie en twee keuzesessies en een magische afsluiter.
Schrijf je inProgramma
Kelly Sabbe
Ontdek de magische wereld van statistiek met Statbel Junior
Stabel Junior is een website ontwikkeld voor kinderen en jongeren uit de laatste jaren van het lager onderwijs, en de eerste jaren van het secundair onderwijs. De website vertrekt van twee eenvoudige variabelen: gemeente en leeftijd. Die twee gegevens laten toe om op een heel toegankelijke manier in statistieken te duiken over je gemeente via de thema’s bevolking, bevolkingsevolutie, nationaliteiten, verkeersongevallen en landbouw. De statistieken kunnen worden verkend, maar kinderen en jongeren worden uitgedaagd om er verder kritisch over na te denken en de beschikbare gegevens ook te interpreteren. Voor leerkrachten hebben we op Statbel Junior nog meer in petto: je kan een persoonlijk profiel maken voor jezelf en alle leerlingen van je klas toevoegen en beheren, en ook een aantal oefeningen op maat creëren voor je klas. De website bevat een toolbox, waar de statistische basisconcepten die in de thema’s aan bod komen, verder uitgediept worden.
Ivan De Winne
ChatGPT en co, Ai-tools voor wiskunde
Sinds OpenAI eind 2022 ChatGPT losliet op het grote publiek vindt deze toepassing steeds meer de weg naar de klas. ChatGPT biedt leerkrachten ongetwijfeld mogelijkheden om nieuwe leermiddelen, oefeningen, individuele feedback en leerkansen op maat te genereren. Ook kunnen leerlingen ChatGPT inzetten als een AI-tutor of study buddy.
Omdat ChatGPT een taalmodel is en in essentie niet bedoeld is om wiskundige problemen 100% correct op te lossen is het belangrijk om kritisch en alert te blijven voor mogelijke valkuilen bij het gebruik van generatieve AI. In deze sessie laten wij wiskundeleerkrachten kennis maken met het zinvol gebruik van ChatGPT in de dagdagelijkse praktijk en demonstreren wij met talrijke voorbeelden hoe ChatGPT naast eenvoudige rekenproblemen ook complexere wiskundige vraagstukken kan oplossen. Wij tonen ook aan met voorbeelden dat deze tool voor wiskunde af en toe foute antwoorden kan geven, de resultaten steeds moeten gecontroleerd worden en hoe men soms beter alternatieven zoals GeoGebra, Desmos of Photomath kan gebruiken.
Filip Moons
Algebraïsche lettervormen & vergelijkingen
Tijdens deze workshop verkennen we de cruciale fase waarin leerlingen in de eerste graad voor het eerst kennismaken met variabelen. Dit kan leiden tot misconcepties zoals de ‘Letter-as-Object’-fout, waarbij variabelen worden gezien als concrete objecten in plaats van het vertegenwoordigen van hoeveelheden. We baseren ons op recent onderzoek dat ik aan de Universiteit Utrecht uitvoerde, samen met een collega aan de Universiteit van Duisburg-Essen. In dit onderzoek werden 2220 Duitse leerlingen getest voor en na één maand algebraonderwijs. We analyseren hoe hun denkpatronen evolueren en verbinden deze bevindingen aan praktische klaservaringen. Aan de hand van concreet materiaal en onderzoeksresultaten ontdekken we welke didactische strategieën het meest effectief zijn om leerlingen te helpen bij een sterke start in algebra.
Chris Cambré
Golden Maths & Myths met GeoGebra.
Waar komen die talrijke gulden snede claims vandaan? Wat met da Vinci, het Parthenon en zonnebloemen?
Vertrekkend van een boeiend artikel van Chris Impens ontdekken we een ongemeen boeiende wereld, waarin wiskunde en cultuur in elkaar verstrengeld zijn.
Met één simpele passerconstructie zetten we de Vitruviaanse gulden snede man in zijn blootje, we volgen groeispiralen op zonnebloemen en gaan op zoek naar de geboorte van een hardnekkige mythe.
Marc Van Eijmeren en collega's
Statistiek in humane wetenschappen.
Een groep enthousiaste leerkrachten die statistiek voor de humane wetenschappen op een vakoverschrijdende en relevante willen aanpakken doen verslag.
Verwacht geen afgewerkt product, maar wel het delen van ervaringen.
Let op: niet geschikt voor leerkrachten met een dedain voor de humane wetenschappen.
Ria Van Huffel
Wat brengt de Vlaamse toets wiskunde in kaart?
Sinds 2024 leggen alle leerlingen op het einde van het tweede jaar secundair onderwijs de Vlaamse toets wiskunde af. De Vlaamse toets wiskunde toetst het curriculum zowel in de breedte als in de diepte via thema’s met een directe link naar de eindtermen wiskunde. Per thema worden de resultaten uitgedrukt in vaardigheidsniveaus, die aangeven in hoeverre leerlingen de leerstof beheersen. Tijdens deze sessie krijg je inzicht in de opbouw van de Vlaamse toets wiskunde en de totstandkoming van de vaardigheidsniveaus. Daarnaast bekijken we de toetsresultaten en enkele voorbeeldvragen.
Het doelpubliek is leraren wiskunde en lerarenopleiders. Vermits de toetsen afgenomen zijn in de eerste graad zal ik daarop focussen, evident is de info zinvol voor leraren tweede en derde graad vermits zij met de resultaten kunnen werken en er ook een Vlaamse toets wiskunde voor de derde graad so zal zijn vanaf 2027.
Ann Dooms
Kunnen machines denken? Een kritische kijk op AI in de wiskunde...
Kunnen machines denken? Deze vraag stelde Alan Turing zich reeds in 1936 in zijn intussen iconische artikel “Computing Machinery and Intelligence”. Hij legde daarmee de basis voor de Artificiële Intelligentie en wiskunde bleek de sleutel! Maar hoe precies? In deze lezing ontrafelt Ann de wiskundige principes achter de technologie die machines ‘doen denken’, van het prille begin tot de algoritmes van vandaag, van classificatie tot GenAI. Ontdek hoe de ultieme denksport de grenzen van machine-intelligentie verlegt. Bereid je voor op een fascinerende reis van theorie naar praktijk!
Alexander Holvoet
Verband tussen logica en bewijzen.
In zijn recent gestarte doctoraatsproject onderzoekt Alexander het verband tussen logisch redeneren en bewijsbegrip. Hoewel de connectie al vaak theoretisch gemaakt is, bestaat er eigenlijk weinig empirisch onderzoek naar de connectie. In dit onderzoek vult hij die leemte met een kwalitatieve en kwantitatieve bril, en een interventieonderzoek op het einde.
In deze sessie leer je ten eerste nuanceringen bij dat “logisch redeneren”. Wat logisch redeneren is, zowel voor wiskundigen als voor leerlingen, is namelijk niet zo logisch. Ten tweede bekijken we ook mogelijke integratiemethodes om de logica te betrekken bij het onderwijzen van wiskundige bewijzen, die je onmiddellijk in je eigen lessen kan gebruiken.
Natacha Gesquière
AI in de zorg
In deze workshop leer je hoe je met tweedegraadsfuncties een algoritme opstelt om vanuit een dataset een beslissingsboom te genereren.
Artificieel intelligente systemen op basis van beslissingsbomen worden omwille van hun transparantie veel aangewend in de zorgsector. Zo’n beslissingsboom kan de arts of een andere zorgverlener helpen om op basis van patiëntengegevens sneller tot een diagnose of gewenste behandeling te komen.
Dit STEM-project zet de M in STEM op het verdiende voetstuk. In deze sessie gaan we zonder computer aan de slag, maar je kan, wanneer gewenst, dit project in de klas nog
Bollebus
Processing, een tool voor creativiteit en computationeel denken
De toevoeging van computationeel denken als aandachtspunt in de vernieuwde leerplannen alsook de extra focus op digitale vaardigheden leidde de afgelopen jaren tot een uitbreiding in lessen programmeren. In een general-purpose programmeertaal is echter best wat technische basis vereist alvorens computationeel denken aan bod kan komen. Zeker binnen een beperkt aantal lesuren is het ook vaak moeilijk om leerlingen te overtuigen van het nut ervan. Daarom introduceren we Processing, een framework rond Java en Python dat toelaat op natuurlijke wijze visuele resultaten te genereren met de volle kracht van een programmeertaal. Het is een creatieve tool waarmee leerlingen verschillende lesinhouden wiskunde eens vanuit een andere hoek kunnen ontdekken, sprekende illustraties en animaties genereren en intussen ook programmeerconcepten eigen maken.
Deadline voor inschrijven is zaterdag 19 april.